Nieuws c


    

 

 Evenementenkalender 2020
  

  
   
NationaleMolendagen
  
               Nationale molendagen   

 2e weekend van mei:
AFGELAST

Hamerslagdag
      Hamerslagdag / Smedendag
    Molen St. Petrus, Roggel
 AFGELAST
           
OpenMonumentenDag
     
    Open monumentendagen   
        
      
 2e weekend van september:     

 12 en 13 september 2020

MolenstichtingLimburg            
      Limburgse molendag  1e zondag van oktober:
 4 oktober 2020

 

 

Insectenhotel bij de Aurora
  

insectenhotel LR  

Juli 2020 is door het IKL in opdracht van de gemeente Leudal bij de standaardmolen de Aurora te Baexem een insectenhotel geplaatst. Binnenkort wordt bij het insectenhotel een kleine bloemenweide aangelegd.

 

 

 

 

Molen de St. Petrus in 2019
  

Petrus  

De St. Petrus in Roggel heeft in 2019 251.256 omwentelingen gemaakt, het hoogste aantal van alle windmolens in Limburg. Maalstenen zijn gescherpt en de ligger waterpas gelegd. De kruias is vernieuwd en het bovenwiel weer rondgemaakt. De molenas loopt na onderhoud weer veel lichter in de baansteen.

Dit en veel meer is te lezen in Jaarverslag over 2019.

 

 

Molen De Hoop in Horn uit de steigers
  

hoop

 

In de periode juli 2019 t/m maart 2020 zijn er herstelwerkzaamheden verricht aan de molen De Hoop in Horn. De kap werd voorzien van een nieuwe laag dakleer en ook de daarop liggende schaliën werden vernieuwd. De oude schaliën waren 45 jaar oud en sloten het dak niet goed meer af.

Een schalie is een dun plankje dat door kloven of zagen wordt verkregen. In geval van De Hoop gaat het om gekloofde schaliën van eikenhout. Om de levensduur van de schaliën te verlengen zijn ze behandeld met beits en lijnolie.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door ambachtelijk timmerman Frans Hagenaars uit Leende. Het werk vond plaats onder verantwoordelijkheid van de Molenstichting Leudal in opdracht van de gemeente Leudal.


  

De Heksenmolen
  

Heksenmolen  

In het kader van het Unicef Kinderrechten Filmfestival, 75 jaar bevrijding, maakte de basisschool de Mussenberg te Horn een film over de heks die -zoals bekend- in molen de Welvaart huist. De film staat op YouTube:

www.youtube.com/watch?v=6D1JQhITaj4
(ook te vinden met zoekopdracht de Heksenmolen)

Hoe meer kijkers (viewers), hoe groter de kans dat de school in de prijzen valt bij het Filmfestival. Dus geef het door!


  

De Aurora op de Dagwacht
  

De Dagwacht naar de Nachtwacht 160x200 cm olieverf op linnen Trudy Frenken 2019 1  

Ieder jaar organiseert de Stichting Kunst & Cultuur Leudal een kunstfietsroute door een deel van de gemeente. Alle deelnemende kunstenaars wonen en werken in de directe omgeving en stellen hun creaties tentoon. Onlangs was dat in de kern Baexem, Grathem en Kelpen-Oler.         
In het molenhuisje bij de Aurora molen te Baexem exposeerde in 2019 Trudy Frenken uit Baexem. Haar werken stonden in het teken van Rembrandt van Rijn.

Trudy Frenken zelf aan het woord:


“Rembrandt loopt als een rode draad door mijn leven: ik ben op dezelfde dag geboren, alleen 350 jaar
later, Rembrandt overleed op de verjaardag van mijn moeder (4 oktober) en toen ik in 2006 mijn Atelier Leudal opende was dat in het 400e geboortejaar van Rembrandt. Mijn Atelier wordt bewaakt door Rembrandt Beveiliging en in mijn winkeltje worden Rembrandtproducten van Talens verkocht. Toeval allemaal? Oordeel zelf. Rembrandt kwam op mijn pad en met zoveel toevalligheden moest ik iets doen. En zo werd vorige zomer het idee geboren om de grote Rembrandt als inspirator te gebruiken voor de expositie tijdens het Paasweekend in De Bombardon te Heythuysen. Mijn cursisten hebben het idee warm omarmd en zijn ermee aan de slag gegaan. Om ze te stimuleren heb ik zelf naar De Nachtwacht “De Dagwacht” geschilderd. Als ik opsta kijk ik uit op de molen op mijn schilderij. Rembrandt was bovendien een molenaarszoon en bij een molen zijn ook katten. Vandaar een van mijn katten erbij. De gezichten van De Dagwacht zijn van de vrouwelijke cursisten die het langst in mijn atelier komen schilderen. De twee meisjes zijn mijn kleinkinderen, die beiden ook op de cursus zitten”.

 

 

Klein maar fijn
  

Antonius Henk Spoor  

Henk Spoor is niet alleen molengids op de St.Antonius in Heythuysen en de Aurora in Baexem, maar neemt ook weleens het penseel ter hand. Met zijn vrouw maakte hij kleine schilderijtjes van de St. Antonius. De schilderijtjes hebben een afmeting van 5 bij 5 centimeter en zijn op de molen te koop. Klein maar fijn dus.

 

 
 
    
Gulle gaven
  

Offerblokken LR  

De Leumolen en molen De Welvaart zijn ieder een fraai offerblok rijker. Thieu Tubeé timmerde de kistjes, G. Schoenmakers schilderde de Leumolen en Jan van der Venne penseelde de Welvaart. Het ontwerp is geïnspireerd op de houten schooltassen die in de achttiende en negentiende eeuw in gebruik waren. De bijzondere donatieboxen prikkelen ongetwijfeld tot gulle gaven ten bate van de molens. Dank aan de makers!

 

  

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief no 4, november 2019
Nieuwsbrief no 3, december 2018
Nieuwsbrief no 2, februari 2018
Nieuwsbrief no 1, april 2017


 Nieuwsarchief

 Nieuws 2019

 

 

 

© 2018 Molenstichting Leudal - All Rights Reserved. Designed By JohRem